Quantcast
Channel: Mats Rydström » trådlöst
Viewing all articles
Browse latest Browse all 8

Test av Bang & Olufsens trådlösa lyxhörlurar med ljud och design i toppklass

$
0
0

beoplay_h7_black
Bang & Olufsens nyaste hörlur heter BeoPlay H7 och tillhör också årets allra bästa. De är dyra, med ett pris på 4 200 kronor, men synnerligen välljudande och bekväma – med ypperliga material och smarta funktioner.

* * *

Likt tidigare modellerna H6 och H8 står Jakob Wagner för designen, och H7 hamnar ungefär mitt emellan dessa pris- och funktionsmässigt. H6 är en sladdhörlur med samma typ av ”over ear”-design som omsluter öronen, medan H8 är både trådlös och har anti-bullerteknik men är mindre och sitter utanpå örat. Föredrar du alltså över örat-hörlurar är H7 alltså företagets bästa modell.

H7 är trots allt bra på att stänga ute visst typ av buller, åtminstone i inomhusmiljö där de dämpar störande tangentbordsknatter bara med sin fysiska konstruktion. De kan dock inte mäta sig med effektiviteten hos aktiva noise cancelling-lurar när du åker bullrig flygmaskin eller promenerar i innerstadsmiljö.

Designen är uppseendeväckande, får beröm och väcker omvärldens frågor. De står ut från sidorna av huvudet en hel del och att råka somna mot en kudde med dem på är inte bekvämt. Vissa kan nog även uppleva dem som tunga med sina 280 gram.

Det är nästan det dubbla mot ett par andra av årets bästa hörlurar som Digitalt nyligen testat. Läs här om AKG N60 NC, on ear-hörlurar med aktiv bullerreducerande teknik, för 2 500 kronor.

BeoPlay_H7_1

Materialen är noggrant utvalda och även testade för framtida patina, med anodiserat aluminium, ko- och lammskinn och bekvämt minnesskum i öronkuddarna. Det gör att de ligger fint mot huvudet och även är bra för glasögonlyssnare. Bang & Olufsen säger till Café att de testar hur materialens utseende förändras över tid genom att bespruta dem med olika cremer och parfymer, utsätter dem för olika hårt ljus och ph-värden. Det ska säkerställa att hörlurarna får en snygg patina under en livstid.

De har lång batteritid med 20 timmar men ett problem med batteridrivna prylar kan ändå vara att man glömmer att stänga av dem, särskilt om de inte med en stor tydlig lampa visar att de är på. Används inte H7-lurarna stängs de automatiskt av efter en kvart. Batteriet kan också bytas ut, för ett batteri har trots allt en begränsad livslängd. Det är mycket bra, och saknas hos en del andra populära hörlurar.

Den trådlösa ljudöverföringen sker med bluetooth upp till version 4.1 och aptX-teknik och har lite att göra med gamla bluetooths dåliga rykte för instabilt och osnyggt ljud. H7 låter väldigt luftigt, stort och bra i alla frekvenser. Deras bluetooth-räckvidd tycks också vara bättre än genomsnittet och jag upplever aldrig att de hackar eller tappar kontakten.

beoplay_H7_natural_detail

De är begåvade med ett touch-gränssnitt på utsidan av högra hörlurskåpan – en välkommen innovation som många premiumlurar kör med, men i bland även ett praktiskt aber. Du kan av misstag råka klicka och ringa upp senaste kompisen via telefonen, har du långt hår är det ofta i vägen, och i bland krävs det väl hårt tryck för att få lurarna att reagera på den cirkulära gesten för att ändra volymen.

Priset är högt och det är svårt att egentligen avgöra huruvida de är värda sin peng. Men om du resonerar som att detta är en investering för misnt 10 år framöver så är det lättare att motivera ett köp. Du lär inte vilja lyssna på musik i ett par trendiga ungdomshörlurar när du närmar dig 40, om du ens godkänner ljudkvaliteten nu.

BeoPlay H7 är årets hittills bästa trådlösa hörlurar i sin prisklass, men vi väntar med en definitiv dom tills vi testat nya Parrot Zik 3, som kommer senare i november.

BeoPlay_H7_2


Viewing all articles
Browse latest Browse all 8

Latest Images